Klassieker: Boeuf Bourguignon

Ingredienten:

  • 1 pakje Skoatterlan Angus Riblappen (of sucadelappen, braadlappen, stooflappen)
  • Roomboter om in te bakken
  • 50 gram spekreepjes
  • 1 ui
  • 1 winterpeen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon/fond
  • 1 theelepel tijm (vers of uit een potje)
  • 1 laurierblaadje
  • 200 gr kastanjechampignons
  • 350 gram sjalotjes
  • 1 theelepel peterselie

Bereiding:

  • Vlees ontdooien en droogdeppen. Snijd het in stukken van +/- 4 cm. Bestrooi met peper en zout/vleeskruiden.
  • Smelt roomboter in de pan en bak het vlees aan beide kanten bruin.
  • Snij ondertussen de wortel in kleine blokjes, snipper de ui, snij de knoflook en bak dit 3 minuten mee met het vlees.
  • Snij ook de champignon, sjalotten en voeg deze samen met de spekreepjes toe en bak ze kort mee.
  • Voeg de bloem toe en laat dit in 3 minuten al roerend gaar worden.
  • Doe de wijn, bouillon/fond, tijm en het laurierblaadje toe en breng het al roerend aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel op de kleinste pit en op zacht vuur 2,5 uur stoven (elk half uur even doorroeren en checken of er niets aan de bodem plakt)
    Bovenstaand kun je ook een dag van te voren doen.
  • Haal de deksel van de pan en laat het geheel nog 20 minuten stoven. Proef het en breng evt op saak met peper en of zout. Bestrooi het geheel met peterselie en eet het met gekookte aardappelen, puree, friet of rijst.

Lekker ite!