Stoofpotje met Pastinaak en appeljus

Het stamppotseizoen is weer in aantocht: komende week slaat het weer om dus vonden we het deze week tijd voor een lekker herfst/winterrecept met de vergeten groente “pastinaak”


Ingrediënten:

☑ 1 pakje Skoatterlân Angus riblappen of sucadelappen

☑ Peper/zout en of vleeskruiden naar wens/smaak

☑ 1 teentje knoflook

☑ 1 sjalotje

☑ 2 plakjes ontbijtkoek

☑ 200 ml runderbouillon (100ml bouillon met 100 ml rode wijn kan ook voor een nog fijnere smaak, de alcohol verdwijnt tijdens het koken)

☑ 400 gram (kruimige) aardappelen

☑ 3 eetlepels yoghurt/kwark (melk kan ook)

☑ 400 gram Pastinaak

☑ 1 (rode) ui

☑ 100 gram spek of baconblokjes/reepjes

☑ 1 appel

☑ 2 eetlepels appelstroop

☑ 1 theelepel tijm

Bereiding:

Stap 1: Eerst maak je het stoofpotje (kan evt ook een dag/of paar dagen van te voren)

➡ Kruid het vlees met peper/zout en of vleeskruiden naar wens/smaak

➡ Bak het vlees in de pan in +/- 6 minuten aan beid kanten mooi bruin.

➡ Snij ondertussen de knoflook en het sjalotje fijn en bak deze met het vlees mee.

➡ Blus het vlees af met de bouillon/rode wijn.

➡ Verkruimel de ontbijtkoek over het vlees.

➡ Laat het geheel 3 uur sudderen op laag vuur. (je kunt ondertussen gerust iets anders doen 😉allen zo nu en dan even checken of er nog genoeg vocht in de pan zit en anders aanvullen met water)
Stap 2 +/- 30 min voor je wilt eten.

➡ Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

➡ Schil de pastinaak en snijd deze in blokjes.

➡ Kook de aardappelen met de pastinaak in een laagje water in +/- 20 – 25 minuten gaar

➡ Snij ondertussen de (rode) ui in ringen en schil de appel en snijd deze in stukjes. Bak deze met de spek/bacon blokjes/reepjes en tijm op matig vuur +/- 10 minuten.

➡ Voeg de appelstroop toe aan het ui/spek/appel mengsel en zet het vuur op zacht (af en toe roeren)

➡ Als de aardappelen/pastinaak na 20-25 minuten gaar zijn haal je deze van het vuur en giet ze af.

➡ Meng het geheel met de stamper/mixer tot een stamppot en voeg de yoghurt/kwark toe en roer het geheel tot een lekker smeuïg geheel.

➡ Doe de stamppot op een bord, leg het stoofvlees er bovenop, en giet de ui/spek appeljus eroverheen.


Lekker ite!