Zelfgemaakte Angus Bolognesesaus

Uit een pakje is natuurlijk snel en makkelijk maar zelf maken met verse ingrediënten is veel lekkerder en leuker!

Ingrediënten:
☑ 1 pakje Skoatterlân Angus Gehakt
☑ 1 grote ui (of 2 kleine)
☑ 2 teentjes knoflook
☑ 1 grote wortel
☑ 1 stengel bleekselderij
☑ 4 a 5 (roma)tomaten
☑ 2-3 plakjes ontbijtspek
☑ 200 ml passata of 2 blikjes tomatenpuree
☑ 100 ml kookroom
☑ 100 ml rode wijn
☑ 1 laurierblaadje
☑ 250 ml (runder)bouillon
☑ 1 theelepels tijm, basilicum, oregano en rozemarijn (vers of gedroogd zijn kant en klare pakketjes Italiaanse kruiden)
☑ 2 theelepels paprikapoeder
☑ vers gemalen peper
☑ snufje zout
☑ 1 theelepel suiker of 1/2 theelepel baking soda

Bereiding:
➡ Snij met een mes of keukenmachine de knoflook, ui, bleekselderij en wortel in fijne stukjes.
➡ Giet een klein scheutje olijfolie in de pan en bak het geheel een paar minuten. (Door de uien eerst te bakken en te laten karamelliseren krijgt je tomatensaus later een minder zurige smaak)
➡ Snij het spek in kleine stukjes en voeg het toe.
➡ Doe het gehakt er bij en rul het fijn.
➡ Voeg alle kruiden toe. (gebruik je verse kruiden snij ze dan eerst fijn)
➡ Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes en voeg deze met de passata of tomatenpuree toe aan het geheel en bak dit een paar minuten.
➡ Voeg de rode wijn toe en kort daarna het laurierblaadje en de bouillon.
➡ Laat het geheel op zacht vuur met de deksel op de pan onder af en toe roeren lekker pruttelen. Hoe langer het gaart hoe beter de smaken tot zijn recht komen daarom laat ik het geheel minimaal 2 uur zachtjes door pruttelen.
➡ Ondertussen kun je gerust iets anders gaan doen maar geniet zo nu en dan wel van de heerlijke geur in huis!
➡ Proef de saus, is deze nog wat zurig? Voeg dan een schepje suiker of als je liever geen suiker gebruikt een half schepje baking soda toe. Voeg naar smaak een beetje kookroom, peper en zout toe.

Eet deze overheerlijke saus met 200-300 gram pasta naar keuze en bestrooi deze met geraspte kaas…

Lekker ite!

Tip: maak een dubbele of driedubbele portie en doe wat je over hebt in bakjes in de vriezer. Zo heb je altijd je eigen bolognese saus bij de hand. Heerlijk bij spaghetti, lasagne of cannelloni maar
gebruik de saus ook eens op je pizza, over nacho’s of tussen een broodje😋