
Heerlijk bij nasi, boontjes of als hapje bij de borrel:
Recept: Skoatterlân Angus Saté-balletjes
Ingredienten:
- 1 pakje Skoatterlân Angus Gehakt
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels ketjap Manis
- 1 ei
- 3 eetlepels pindakaas (zelf heb ik calve met nootjes)
- 1 theelepel Sambal oelek
- snufje nootmuskaat
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- snufje gemberpoeder
- peper en zout
- Handje paneermeel
- 1 maggieblokje
- 200 ml water
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 1 theelepel bruine suiker
- 1/2 theelepel koriander
- snufje chilipoeder
- Gebakken uitjes
Bereiding:
- Snij 1 ui en 1 knoflookteentje fijn.
- Doe de fijngesneden ui, knoflook, 2 eetlepels ketjap, 1 eetlepel pindakaas, 1 theelepel sambal, paprikapoeder, gemberpoeder, nootmuskaat met wat peper en zout en het ei in een kom.
- Meng het geheel samen met het gehakt en kneed dit goed door.
- Maak van het mengsel stevige ronde balletjes iets kleiner dan een bitterbal en haal ze door een beetje paneermeel.
- Doe boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes op middelmatig vuur aan alle kanten bruin.
- Snij ondertussen de andere ui en knoglookteentje fijn en fruit deze aan in een andere pan.
- Doe de overige ketjap, pindakaas, tomatenketchup, chilipoeder, koriander en bruine suiker er doorheen.
- Doe het Maggieblokje en het water er bij.
- Breng het geheel al roerende aan de kook en laat het geheel een paar minuutjes doorkoken.
- Voeg de saus bij de gebakken gehaktballetjes.
- Bestrooi het geheel met de gebakken uitjes.
Serveer de gehaktballetjes bij rijst, nasi, boontjes of als borrelhapje.
Lekker ite!