
🍂Herfst, tijd voor heerlijke stoofschotels…🍂
Ingrediënten (4 personen)
– 2 pakjes Skoatterlân Angus riblappen of sukadelappen
– peper en zout
– 1 eetlepel bloem
– 2 uien
– 1 teen knoflook
– scheutje witte wijn azijn
– klein blikje tomatenpuree
– 1 theelepel suiker
– 2 kruidnagels
– 2 laurierblaadjes
– 1 theelepel kaneel
– 400 ml (runder) bouillon of fond
– 400 gram wortel- 250 gram (kastanje) champignons
– 2 appels- 150 gram geraspte kaas
– 100 gram spekreepjes of blokjes
– 850 gram kruimige aardappels (of kant en klare aardappelpuree voor ovenschotel)
– 120 ml warme melk- klontje boter
Bereiding:
Deel 1 (kan ook dag van te voren)
– Snij het vlees in stukjes.
– Bestrooi het met peper en zout en meng het met bloem.
– Verhit olie/boter in een stoofpan.
– Bak het vlees mooi bruin op middel tot hoog vuur.
– Snij ondertussen de uien in ringen, voeg deze toe aan het vlees en bak ze kort mee.
– Voeg een scheut azijn toe aan het vlees en roer de tomatenpuree en de suiker er doorheen.
– Voeg de kruidnagel, laurierblaadjes en kaneel toe.
– Blus af met de bouillon.
– Snij de wortel in stukjes en de champignons in plakjes en bak deze met fijngesneden knoflook in een aparte pan.
– Voeg de wortel en champignon toe aan het vlees.
– Laat het geheel onder af en toe roeren +/- 3 uur stoven op zacht vuur.
Deel 2
– Verwarm de oven op 200 graden.
– Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en stamp ze met de warme melk en een klontje boter tot een gladde puree.
– Proef het vlees en breng desgewenst op smaak met zout en peper.
– Schil de appels en boor ze uit. Snijd dunne ringen van de appels (+/- 1/2 cm)
– Vet een ovenschaal in.
– Doe het gestoofde vlees in de schaal.
– Verdeel de helft van de appelringen over het vlees.
– Bedek het geheel met aardappelpuree.
– Verdeel de andere helft van de appelringen over de aardappelpuree.
– Strooi de spekjes en daarna de geraspte kaas eroverheen.
– Bak +/- 30 minuten in de oven.
Lekker ite! 😋