Angus Jachtschotel a la Skoatterlân

🍂Herfst, tijd voor heerlijke stoofschotels…🍂

Ingrediënten (4 personen)

– 2 pakjes Skoatterlân Angus riblappen of sukadelappen

– peper en zout

– 1 eetlepel bloem

– 2 uien

– 1 teen knoflook

– scheutje witte wijn azijn

– klein blikje tomatenpuree

– 1 theelepel suiker

– 2 kruidnagels

– 2 laurierblaadjes

– 1 theelepel kaneel

– 400 ml (runder) bouillon of fond

– 400 gram wortel- 250 gram (kastanje) champignons

– 2 appels- 150 gram geraspte kaas

– 100 gram spekreepjes of blokjes

– 850 gram kruimige aardappels (of kant en klare aardappelpuree voor ovenschotel)

– 120 ml warme melk- klontje boter

Bereiding:

Deel 1 (kan ook dag van te voren)

– Snij het vlees in stukjes.

– Bestrooi het met peper en zout en meng het met bloem.

– Verhit olie/boter in een stoofpan.

– Bak het vlees mooi bruin op middel tot hoog vuur.

– Snij ondertussen de uien in ringen, voeg deze toe aan het vlees en bak ze kort mee.

– Voeg een scheut azijn toe aan het vlees en roer de tomatenpuree en de suiker er doorheen.

– Voeg de kruidnagel, laurierblaadjes en kaneel toe.

– Blus af met de bouillon.

– Snij de wortel in stukjes en de champignons in plakjes en bak deze met fijngesneden knoflook in een aparte pan.

– Voeg de wortel en champignon toe aan het vlees.

– Laat het geheel onder af en toe roeren +/- 3 uur stoven op zacht vuur.
Deel 2

– Verwarm de oven op 200 graden.

– Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en stamp ze met de warme melk en een klontje boter tot een gladde puree.

– Proef het vlees en breng desgewenst op smaak met zout en peper.

– Schil de appels en boor ze uit. Snijd dunne ringen van de appels (+/- 1/2 cm)

– Vet een ovenschaal in.

– Doe het gestoofde vlees in de schaal.

– Verdeel de helft van de appelringen over het vlees.

– Bedek het geheel met aardappelpuree.

– Verdeel de andere helft van de appelringen over de aardappelpuree.

– Strooi de spekjes en daarna de geraspte kaas eroverheen.

– Bak +/- 30 minuten in de oven.


Lekker ite! 😋