Skoatterlân Bolognesesaus 2.0

Elke keer als ik Bolognesesaus maak doe ik het weer anders. Deze vonden wij erg lekker en wil ik graag met jullie delen:

Ingrediënten: (voor een mooie pan vol, je kunt uiteraard ook halveren)

  • 3 pakjes Skoatterlân Angus Gehakt
  • 1 klein pakje bacon of spekreepjes/blokjes
  • 6 uien fijngesneden
  • 1 bolletje knoflook (+/- 8-10 teentjes) fijngesneden
  • 4-5 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 6 wortels fijngesneden
  • 2 tomaten fijngesneden
  • 2 blikjes tomaten puree
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 650 ml passata
  • 650 ml rode wijn
  • 650 ml (volle) melk
  • 3 eetlepels suiker of honing
  • 3 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, basilicum) + flink wat fijngemalen peper
  • 3 bouillonblokjes

Bereiding:

  • Rul het gehakt in de pan en bak het licht bruin.
  • Voeg de bacon/spekreepjes toe en bak deze kort mee.
  • Haal het gehakt uit de pan, laat het vet zitten en bak hierin de knoflook + ui op middelhoog vuur.
  • Voeg de wortel en bleekseldrij toe en bak deze mee.
  • Doe het gehakt weer bij het geheel.
  • Voeg de tomatenpuree en suiker/honing toe en bak het geheel nog even kort.
  • Doe de gedroogde kruiden erbij
  • Voeg de bouilloblokjes, tomaten, gepelde tomaten en passata toe.
  • Giet de rode wijn eroverheen en meng het geheel tot het kookt.
  • Voeg de melk toe.
  • Laat het geheel op kleine pit en zacht vuur met deksel op de pan minimaal 4 uren pruttelen voor de beste smaak (zelf laat ik de pan wel eens 8-12 uur pruttelen dan komen de smaken nog beter tot hun recht)
  • Wel af en toe even checken en roeren. Komt de saus droog te staan? Voeg dan een beetje water toe.

Je kunt het meteen eten maar een dag later is het nog lekkerder. Zelf maak ik altijd een mega grote portie en doe dit in bakjes in de vriezer. Zo heb je altijd lekkere bolognesesaus bij de hand. Niet alleen lekker over de spaghetti maar ook ideaal voor lasagne, pizza, nacho’s of op een broodje.
Bestrooi het bij opdienen met een beetje (oude) geraspte kaas.

Lekker ite!